Omschrijving

Verkocht in stille verkoop….

Wonen en werken in hartje centrum! Aan u de keuze: het bestemmingsplan geeft vele mogelijkheden, zoals winkelruimte, kantoor, wonen of een combinatie hiervan. Dit fraaie woon/winkelpand heeft een eigen achterom en een riante binnentuin. Zelfs verbouwen tot een complex met meerdere wooneenheden is binnen het bestemmingsplan een mogelijkheid.

Indeling: op de begane grond een winkelruimte met kantoor, toilet en werkruimte (totaal ca. 120 m²), met daarachter een pantry, toilet en CV kast. Etage: te bereiken via een stalen buitentrap aan de achtergevel, entree, hal, toilet en doucheruimte. Verdere indeling: keuken (± 5 m²), woonkamer (± 53 m²), 2 slaapkamers (± 13 en 15 m²). Zolderruimte met mogelijkheden om te verbouwen tot extra woonruimte. Aan de entreezijde van de bovenwoning zit een buitenterras van ca. 14 m².
Het betreft een rijksmonument: ‘vijf traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden. Forse kroonlijst boven de vijf venstertraveeën brede gevel’  Voor rijksmonumenten zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar.
Geschiedenis:
Veel Joden verkochten loten der “Hollandsche Loterij” (misschien zoiets als nu de staatsloterij?), zo ook de Joodse broers Simon Abrahams en Philippus Abrahams Noordwal. Zij waren kooplieden in goud en zilverwerken. Philippus en zijn in 1831 geboren zoon Alexander oefenden later ook het beroep van graveur uit. Als verkopers van loten wonnen de beide broers zelf eens een grote prijs. Na aftrek van 15% belasting voor de staat, hielden ze genoeg over om in 1821 een riant huis aan de Zuid-West Dubbele Straat (nu Hoofdstraat 74) te laten bouwen. In plaats van een gevelsteen lieten ze hun initialen SAN en PAN links en rechts in de 8e baksteen van onderen beitelen. Het jaartal 1821 staat rechts om de hoek in een baksteen gebeiteld. Het is even zoeken, maar nog wel te lezen.

De heren Noordwal ging het niet goed, ze vervielen in de jaren 30 van de 19e eeuw aan de armenkas. Een kleindochter van Philippus, Cornelie Alexandrine Noordwal, dochter van voormelde Alexander, geboren in1869 in Den Haag, maakte naam als romanschrijfster.

In 1907 werd de Nutsspaarbank er gevestigd. Tijdens de verbouwing werd er onder de vloer een keldertje gevonden.

In 1974 kwam de muziekschool in het pand.

Heden:
Gorredijk is de commerciële hoofdkern van de gemeente Opsterland en heeft ruim 7000 inwoners én wat nog belangrijker is: Gorredijk kent een verzorgingsgebied van maar liefst 17000 mensen.  Verder is Gorredijk een gezellig dorp aan de vaart (met sluis in de turfroute). Het dorp heeft alle voorzieningen, zoals meerdere supermarkten, gezellige winkeltjes, grote sportaccommodatie en een groot aantal (sport)verenigingen en meerdere scholen (inclusief voortgezet). De natuurgebieden van Lippenhuizen, Hemrik, Beetsterzwaag, Oldeberkoop, Oudehorne e.d. zijn dichtbij (fietsafstand). Gorredijk is prima bereikbaar door de prima busverbindingen en de ligging nabij de A7, maar wel buiten gehoorafstand.
Neem uw eigen NVM makelaar mee!            
Bijzonderheden:
•    Verwarming d.m.v. twee CV ketels (2001 en 2010)
•    Voorzieningen qua sanitair en keuken eenvoudig maar functioneel
•    Deels voorzien van isolerende beglazing, deels enkel glas
•    Er is sprake van enig achterstallig onderhoud aan de kozijnen/ramen en schilderwerk