Ga naar de inhoud
Het energielabel kost energie!

Zoals wel vaker heeft het instellen van regeltjes voor- en nadelen. De bedoelingen van het instellen van een energielabel zijn goed. Het heeft zelfs een positief effect op de bereidheid tot isoleren en het gebruik van zonnepanelen. Hoewel ik denk dat de stijgende gasprijs een nog grotere invloed heeft dan het label.

Waar we soms tegenaan lopen is de volgende bijzondere situatie: In 2007 wordt een mooie woonboerderij verkocht, volgens de brochure met bouwjaar 2001. Nu is het echter zo dat het oorspronkelijke voorhuis in 1930 gebouwd is en het voormalige schuur en stalgedeelte is inderdaad in 2001 gebouwd. Dat nieuwe deel beslaat ruim 80% van het bebouwde oppervlakte. Maar helaas, in de praktijk blijkt het bouwjaar van het originele voorhuis bepalend voor het energielabel. Deze 20% bepaalt dus voor 100% het label. Deze prachtige vrijwel nieuwe woonboerderij krijgt een label G. De eigenaar had gerekend op een A of B label. Aan de makelaar de schone taak om de belangstellenden uit te leggen hoe dit mogelijk is.

Tot 1 januari 2022 kon de verkoper het aanvragen van het energielabel nog uitstellen tot de datum van de levering van de woning. Dat is de datum waarop de woning leeg en ontruimd via de notaris geleverd wordt aan de koper. Dat is vanaf 1 januari niet meer het geval. Het is nu verplicht op het moment van het te koop aanbieden op Funda. Mocht je binnenkort verkoop overwegen dan is de eerste stap om het label alvast aan te vragen. Het kost wel wat energie en geld, maar bespaart een mogelijke boete. Het is tien jaar geldig, dat geeft in ieder geval wat rust. Meestal is het aanvragen via je eigen makelaar mogelijk, daar is ook de nodige ervaring aanwezig.

Wij werken met een energielabel service, heb jij deze al? 

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?