Ga naar de inhoud

‘voor senioren met overwaarde’

Veel senioren hebben een woning zonder of met een kleine hypotheek. Er is dus overwaarde ‘in de stenen’. Hoe kunnen zij nu toch geld ter beschikking krijgen?

Wat is overwaarde? Een woningbezitter heeft overwaarde als de woning meer waard is dan de hoogte van de hypotheek. Dit is de nettohypotheek, dus de hypotheek minus de aflossingen of bij een bankspaarhypotheek minus het opgebouwde spaartegoed.

Tweede hypotheek populairst:
Veruit de populairste manier om overwaarde vrij te maken is het verhogen van de hypotheek, veelal met een tweede hypotheek. Daarbij sluit je een nieuwe lening af op (een deel van) je overwaarde, tegen de huidige rentevoorwaarden.

Overwaardehypotheek. Met een overwaardehypotheek (of verzilverhypotheek of opeethypotheek) kunnen huizenbezitters vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd de overwaarde van hun woning benutten. Dit zonder dat de maandlasten hoger worden of dat zij de woning moeten verkopen.  Er is een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die zo’n hypotheekproduct aanbieden, waarbij iedere hypotheekverstrekker eigen voorwaarden en normen heeft.

Hoe werkt de overwaardehypotheek? De overwaarde komt voor een deel ter beschikking van de woningeigenaar. De extra rente die de eigenaar moet gaan betalen, wordt bijgeschreven op de schuld. De schuld gaat dus stijgen waardoor de overwaarde voor de toekomst, of voor eventuele erfgenamen, minder wordt. De hypotheek wordt terugbetaald bij het overlijden van de langstlevende persoon, bij verkoop van de woning of als de woningeigenaar en eventueel de partner naar het verzorgingstehuis gaan.

Einde? Bij sommige aanbieders is een overwaardehypotheek af te sluiten naast de bestaande hypotheek. Bij andere aanbieders is het risico op een eventuele restschuld voor de hypotheekverstrekker.

De belangrijkste voordelen. De woningeigenaar hoeft de woning niet te verkopen en bepaalt zelf waar hij het geld aan uit wil geven. Bovendien blijven de maandelijkse hypotheeklasten gelijk.

De belangrijkste nadelen. De overwaarde (het vermogen) daalt en de hypotheekschuld stijgt, zodat de erfenis lager wordt. De hypotheekrente voor de ‘nieuwe’ hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar.

Alternatief?
De overwaarde kan uiteraard ook verzilverd worden door de woning te verkopen en dan goedkoper te gaan wonen of te gaan huren. Heeft u hulp nodig bij aan- of verkoop, laat het ons weten. We willen graag helpen en daarbij ’toegevoegde waarde bieden’.  Bel 0513-460101 of mail info@sierdmoll.nl

Meer informatie met praktijkverhalen staan op de site van de Vereniging Eigen Huis:
https://www.eigenhuis.nl/wonen/financien/overwaarde-huis-opnemen 

Appje sturen?