Ga naar de inhoud

Plant een notenboom en houdt de muggen en vliegen op afstand

De gewone walnoot of okkernoot is een langzaam groeiende boom die tot wel 20 meter hoog en 15 meter breed kan worden. Na vier tot vijf jaar begint de boom noten te produceren. Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.

Dit laatste is ook de reden dat deze boom veel op boerderijen (nabij de mesthoop) voorkomt. Vliegen en muggen hebben een hekel aan de geur van de aromatische bladeren. Maar hij is natuurlijk ook geschikt voor een ruimere tuin, zodat je met zwoele zomeravonden rustig buiten kan blijven genieten. Het zou ook het proberen waard zijn enkele verse walnootbladeren op je nachtkastje te leggen om de vervelende insecten op een veilige afstand te houden!

Vroeger, toen de notabelen (de burgemeester, de dokter, de dominee, pastoor of de notaris) nog met een paard en rijtuig op pad gingen hadden ze vaak een koetshuis met een stal voor het paard erbij. Daarnaast werd dan vaak een notenboom gezet zodat de dieren minder last van muggen en vliegen hadden. Tref je dus ergens (bijv.) een oude dokterswoning of notariswoning, dan bestaat de kans dat je op het erf een notenboom tegenkomt.

Andere planten waarmee je muggen kan weren zijn: citroenmelisse, lavendel, kattenkruid, ooievaarsbek, basilicum en afrikaantjes…

Appje sturen?