Ga naar de inhoud

Op 22 februari 2019 is er een wetsvoorstel door de Tweede Kamer goedgekeurd die het verplicht stelt dat eigenaren van appartementen maandelijks geld in de kas van de Vereniging van Eigenaren (VvE) storten. Hiermee moeten slapende VvE’s weer gaan functioneren.

Steeds vaker kijken geldverstrekkers kritisch naar de reserveringen van de VvE. Wat speelt daar en hoe voorkomt u problemen voor de (ver)koper?

Verplichte spaarpot. De wet verplicht Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) om geld te reserveren voor groot onderhoud. Zij moeten minimaal 0,5% van de herbouwwaarde reserveren óf zij moeten een bedrag reserveren dat overeenkomt met het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Soms niet reserveren. Als 80% van de leden van de VvE het ermee eens is dat er niets wordt gereserveerd, is dat ook toegestaan. Het gevolg is dan wel dat de eigenaren van de appartementsrechten het geld voor reparaties ineens moeten ophoesten.

Dat doe je toch niet. Vooral bij kleine appartementengebouwen met maar weinig eigenaren, komt het regelmatig voor dat de eigenaren afzien van het doen van reserveringen voor toekomstig onderhoud. Zo zien bijvoorbeeld eigenaren die van plan zijn binnenkort te verhuizen, vaak ten onrechte de noodzaak van een reservering niet in.

Dat is wachten op problemen. Deze situatie leidt regelmatig tot problemen. Bijvoorbeeld omdat de eigenaren onverwachte kosten niet kunnen financieren of omdat bijvoorbeeld de eigenaar van een appartement op de begane grond niet wil meebetalen aan de reparatie van het dak omdat hij dat een probleem van de eigenaar van het appartement op de bovenste verdieping vindt, die woont immers onder het dak …

Hypotheekverstrekker oordeelt mee. Hypotheekverstrekkers kijken bij de beoordeling van de financieringsaanvraag daarom steeds vaker ook naar de financiële situatie van de VvE. Onverwachte kosten vormen immers een risico. Zij kunnen financiële problemen opleveren en tot hogere woonlasten leiden. Als een VvE geen financiële reserve opbouwt, kan dat zelfs betekenen dat de financiering wordt afgewezen.

Hoe voorkomt u dit? Om te beginnen is het belangrijk om altijd een financieringsvoorbehoud op te nemen, ook als de koper zo’n voorbehoud niet strikt nodig heeft. Daarnaast is het natuurlijk van belang om altijd vooraf onderzoek te doen naar de financiële situatie van de VvE.

Nederland telt ruim 60.000 slapende VvE’s, dat is ongeveer de helft van alle verenigingen. Een slapende VvE zet geen geld apart voor onderhoud, met als resultaat achterstallig onderhoud aan woningen en appartementen.

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders zijn in het bezit van een appartement en daarmee automatisch lid van de VvE. De VvE is in het leven geroepen om te beslissen over het onderhoud van de gezamenlijke gedeelten van het gebouw.

Appje sturen?