Ga naar de inhoud

Wat is wijsheid?

Ben je een starter op de woningmarkt en jonger dan 35 jaar, dan betaal je voor woningen tot 440.000 euro (2023) geen overdrachtsbelasting. Je kosten koper bestaat dan alleen uit notaris, kadaster, hypotheek en eventueel makelaarskosten (taxatie en/of aankoop).

Wat veel starters niet weten is dat ze mogen kiezen wanneer ze deze vrijstelling in gaan zetten. Dat hoeft namelijk niet perse bij de eerste woning te zijn. Een rekenvoorbeeld:

Je bent 25 en koopt je eerste appartement voor € 200.000 kosten koper.
Dan kun je er voor kiezen om geen gebruik te maken van je vrijstelling en dus wel 2% overdrachtsbelasting te betalen, dat is € 4.000. Waarom zou je dat doen? Alleen als je van plan bent voor je 35e een duurdere woning te kopen.

Als je namelijk voor je 35e een andere woning koopt van bijvoorbeeld € 400.000 kosten koper, dan kun je die alsnog tegen 0% overdrachtsbelasting kopen. Dan pak je de vrijstelling over een hoger bedrag.

Het blijft een gokje, maar wel iets om vooraf even bij stil te staan. Leuk om te weten… ben je nog geen 35 en je hebt tot nu toe nog geen gebruik gemaakt van je vrijstelling, dan mag dat alsnog bij een aankoop voor je 35e. En ook leuk om te weten: koop je samen met een partner en is één van beiden 35 of ouder, dan komt de ander nog wel in aanmerking voor de vrijstelling. Als je 50/50 koopt heb je dus ook 50% van de koopsom tegen 0%.

De vrijstelling geldt overigens uitsluitend voor woningen voor eigen bewoning. En bij woningen met een koopsom tot € 440.000 kosten koper (prijspeil 2023; dit zal waarschijnlijk geïndexeerd worden jaarlijks).

Appje sturen?