Ga naar de inhoud

Gedurende deze actie betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting en ook de kosten voor de notaris voor de eigendomsoverdracht.

* deze actie is geldig voor de woningen die daar zichtbaar aan deelnemen en uitsluitend indien de koop binnen de voor dat huis geldende periode verkocht wordt.

Uitleg inzake het verschil tussen “kosten koper” (k.k.) en “vrij op naam” (v.o.n.):

Wat is vrij op naam?
Soms neemt de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning op zich. De woning wordt dan ‘vrij op naam’ (v.o.n.) aangeboden.
Onder vrij op naam vallen de volgende kosten:
-Overdrachtsbelasting 2% over de koopsom bij woningen (eigen gebruik) en 10,4% bij alle niet-woningen/niet eigen gebruik en weilanden e.d. Let op: kopers tot 35 jaar hebben eenmalig recht op het 0% tarief bij woningen tot een koopsom van € 510.000.
-Notariskosten voor de opmaak van de akte van levering + kadasterkosten voor inschrijving akte van levering (koopakte) + btw, circa 600 euro

De koper betaalt bij vrij op naam zelf de volgende kosten:
De kosten die mogelijk gemaakt moeten worden voor het afsluiten van een hypotheek:
– Notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte + -kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte + btw, circa 600 euro
– taxatie kosten t.b.v. hypotheek, tussen 550 en 750 euro
– afsluitprovisie hypotheek, verschilt per bank/hypotheekadviseur en ligt meestal tussen 2.000 en 3.500 euro
Mogelijk komt daar nog één extra post bij, te weten:
– soms kan een koper NHG (Nationale Hypotheek Garantie) krijgen, dat kost 0,6% van de koopsom (Mogelijk tot een prijs van € 435.000 klik hier voor de NHG normen).

Onder vrij op naam vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/haar woning dan zal de verkoper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning zal de koper de kosten van deze makelaar moeten betalen.

De deelnemende woningen zijn de woningen welke zijn voorzien van het VON logo.


Appje sturen?