Ga naar de inhoud

Wat is beter bij een onbewoond huis; leegstaand verkopen of juist niet leegstaand?

Soms wordt een woning niet meer bewoond tijdens het verkoop proces. Dat kan komen in situaties waarin een woning verhuurd is geweest, bij scheiding, bij overlijden, of ‘gewoon’ omdat de eigenaar al vertrokken is naar een andere woning/omgeving. Wat is dan verstandig om te doen: de woning alvast ontruimen en ‘leegstaand’ verkopen of juist liever nog met de meubels er in? Meestal hoor je dat het met meubels beter is. Hoewel dat vaak klopt is het toch niet altijd het geval. Het hangt er ook van af hoeveel meubels e.d. er nog staan en wat de uitstraling van die meubels is.

Voordelen van verkopen met een leuke inrichting:
– geeft kijkers een beter beeld van de ruimte
– geeft meer sfeer aan de woning
– de focus van kijkers is dan minder op details

Nadelen van verkopen met een niet leuke of te volle inrichting:
– kopers worden afgeleid door de vele spullen
– kopers worden afgeleid door de gedateerde spullen
– kandidaat kopers kunnen zich dan moeilijker hun eigen inrichting voorstellen

Voordelen van ‘leegstaand’ verkopen:
– de woning is snel leverbaar
– kijkers worden niet afgeleid door andere meubels en spullen
– op basis van plattegronden en met behulp van onze digitale afstandmeter geven wij voorbeelden aan kijkers van de mogelijkheden met de ruimtes

Nadelen ‘leegstaand’:
– minder sfeer
– de focus van kijkers ligt dan meer op details (alles is zichtbaar)
– kijkers kunnen moeilijk(er) inschatten of hun meubels er inpassen

Wat is nu het beste?
In de praktijk is er geen standaard antwoord te geven. Per situatie is ons advies verschillend. We geven graag persoonlijk advies na een bezichtiging van de betreffende woning. Daarbij letten we niet alleen op het interieur maar ook op de buitenkant. Soms is het advies om de ramen te (laten) lappen, soms om het hele huis te (laten) reinigen. Ook de tuin wordt door ons in de beoordeling meegenomen.

Waar te beginnen?
Alles begint met een plan van aanpak. Dat maken wij graag met een verkoopadvies voor u. Overigens is het opruimen en verkoopklaar maken in de praktijk best lastig en soms ook emotioneel. Soms moet je afscheid nemen van persoonlijke spullen. Waar te beginnen? Hieronder in volgorde een opsomming van de stappen die je kunt nemen om het huis leeg te (laten) halen.

1. persoonlijke bezittingen van (emotionele) waarde uit de woning halen
2. overige zaken aanbieden aan familie (of kennissen)
3. óf verkopen (bijv. marktplaats)
4. óf gratis af te halen
5. óf opslaan van spullen waarvan nog niet zeker is wat er mee gaat gebeuren  (wij kunnen tips geven voor opslagadressen)
6. óf naar een kringloop winkel (bijv. https://www.kringloopgorredijk.nl/ of https://www.hartinfriesland.nl/)
7. óf een opruimservice (bijv. www.oprommer.nl)
8. óf naar de stortplaats

Nog even een misvatting weghalen:
Sommige verkopers hebben de indruk dat dit verkoopklaar maken meer werk oplevert, maar dat is niet het geval. Stel dat je het niet doet, en uiteindelijk toch een koper vindt, dan moet de woning namelijk alsnog leeg. Het werk blijft dus hetzelfde, alleen verkoopt het beter als je het in de juiste volgorde aanpakt. Wij geven graag persoonlijk advies per woning.

Los hiervan kan ook de persoonlijke situatie en/of uw gemoedsrust een rol spelen. Ook die kant wordt besproken en op basis van alle verkregen informatie brengen wij advies uit. Op maat.

Appje sturen?