Omschrijving
De Kombuis in Beetsterzwaag staat te koop!
Unieke kans voor liefhebbers van historie, sfeer, Beetsterzwaag en gemak…..
De Kombuis diende vroeger als onderkomen van de commies van belasting die moest toezien op het innen van de belastingen behorende bij het malen van het graan in de nabijgelegen Rogmolen (inmiddels gesloopt).
Pak vanuit deze sfeervolle woning alle voordelen van Beetsterzwaag. Binnen 5 minuten loop je door de schitterende bossen. Eén minuut de andere kant op wandelen dan sta je in het prachtige centrum met de adellijke panden, winkels en galerietjes. Een supermarkt op nog geen 100 meter, hoe lekker is dat. En ter ontspanning loop je zo één van de twee nabij gelegen historische tuinen in. Deze sfeervolle en monumentale woning met uitstraling ligt direct achter de Hoofdstraat en heeft een verrassend ruime tuin aan de zonzijde (de kavel is maar liefst 423 m2). Hier is het heerlijk genieten van de privacy, de rust en uiteraard van de zon.
Het huidige energieverbruik ligt (omgerekend naar jaarverbruik) op circa 800 m3 gas per jaar en 2900Kwh elektrisch per jaar. Dus mooi onder het energieplafond! Uiteraard is dit ook sterk afhankelijk van uw eigen verbruik.
Indeling: Entree, hal, keuken met inbouwapparatuur, eetkamer, kelder, woonkamer met opkamer, badkamer met douche, toilet en wastafel, ruime tuin op het zuiden met houten berging. Etage: 2 slaapkamers en slaap/logeerhoek, onder de schuine kanten een berging. Een betere indruk van de indeling is te krijgen via de plattegronden, de foto’s én de unieke mogelijkheid van een virtuele rondleiding. Deze is zowel via onze website als Funda te bewonderen en geeft u al een prachtig en waarheidsgetrouw beeld. U kunt op een ‘Google-street-view-achtige manier’ door de gehele woning wandelen.
Het gewilde Beetsterzwaag ligt midden tussen prachtige bossen en heidevelden. Naast de 18 holes golfbaan is Beetsterzwaag ook bekend door de schitterende monumentale panden en tuinen. Gelegen op luttele minuten van de A7 tussen Heerenveen en Drachten. Diverse voorzieningen: o.a. sportverenigingen, een basisschool, winkels, galerietjes en een supermarkt. En niet te vergeten heerlijke en gezellige restaurants, waaronder zelfs één met een Michelin ster!
We nodigen u van harte uit om de woning met eigen ogen te bewonderen. Neem desgewenst uw NVM Makelaar mee!
Bijzonderheden
• Het rieten dak is in goede staat en heeft in december 2020 een onderhoudsbeurt gehad
• De woning heeft speciaal ‘monumentenglas’ als isolerende beglazing
• In 2020 is de woning voorzien van openslaande deuren naar de tuin
• Keuken voorzien van 4 pits gaskookplaat, oven, koelkast (2020), vaatwasser (2021) en afzuigkap
• Verwarming d.m.v. gaskachels
• Warm water d.m.v. een boiler (2020)
• Een energielabel is bij monumenten niet nodig
• Voor monumenten geldt een subsidiemogelijkheid: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-
woonhuismonumenten
• Voor meer informatie over de historie van de woning: https://www.historischbeetsterzwaag.nl/historische-panden
/de-kombuis/ https://www.monumenten.nl/monument/31836
De Kombuis in de krant (SA!):
Mevrouw Reitsma (94) uit Drachten is er wel ‘in bytsje benijd nei’. In de oorlogsjaren werkte ze als meisje op het kantoor van de gemeentelijke belastingontvanger in het Eysingahuis. “Wy hienen dêr in moai útsicht op De Kombuis. En doe kaam Jeanne in kear oan myn baas freegjen oft se yn ‘e gong sitte mocht om De Kombuis te sketsen.” Dat mocht en daar is het bij gebleven. Wat er van die schets geworden is, of er een schilderij van is, mevrouw Reitsma heeft geen idee. En omdat Jeanne nu in de belangstelling staat, hoopt ze dat er iemand is die hier meer van weet.
De Kombuis, legt ze uit, dat was de plek waar de commiezen zaten. “Der stie in mûne neist en de kommiezen moasten derfoar soargje dat de belesting op it graan ûntfongen waard.” De Kombuis is in de loop der jaren grondig verbouwd tot een rietgedekt wit huisje aan de huidige Molenlaan. Het gele Eysingahuis staat aan de Hoofdstraat. “Wy sieten oan de achterkant, dêr koest De Kombuis sjen. It Eysingahuis wie in dependance fan it gemeentehûs. Beneden siet sosjale saken en boppe de plysje. Yn de oanbou wenne de froulike konsjerzje mei har gesin.”
https://www.sa24.nl/nieuws/cultuur/25139/de-oogst-van-een-zomer-jeanne