Ga naar de inhoud
De wijsheid in pacht hebben…

De wijsheid in pacht hebben…
[erg verstandig zijn of althans doen alsof]

Deze uitspraak past mooi bij ons beroepsgroep, de makelaars. Maar eigenlijk ook wel bij onze opdrachtgevers, de verkopers. Waarom zeg ik dat? Wij worden vaak uitgenodigd door verkopers om onze mening te geven over de waarde van de woning. Daar maken we serieus werk van. Doen marktonderzoek. Maar het is geen exacte wetenschap. Het blijft mensenwerk. Een makelaar kan er ook naast zitten. En eerlijk is eerlijk, we moeten met de billen bloot, dat overkomt ons ook wel eens. We zitten net als alle makelaars wel eens te laag, en soms ook wel eens te hoog.

Hoe kom je er als verkoper nu achter wat de echte waarde is?

Is dat, zoals men vaak roept; ‘wat een gek er voor geeft’ of is dat de WOZ waarde, of de prijs die je graag zou willen (wenswaarde), de prijs die een makelaar roept? Nee, eigenlijk is het redelijk simpel: Verkopers en makelaars kunnen van alles willen en roepen, maar er is een hele oude economie wet: ‘de markt bepaalt de waarde’. Met andere woorden, door het huis te koop aan te bieden kom je erachter wat de gegadigden willen bieden. Pas als er bezichtigingen komen en als er gereageerd wordt op de vraagprijs weet je hoe het zit. Iedereen die op voorhand roept dat hij het ‘zeker weet’ valt in de categorie ‘ de wijsheid in pacht’. Alleen de markt kan de waarde bepalen.

Terug naar de dagelijkse praktijk. Wij mogen per jaar ongeveer 200 voorspellingen doen. Dat wil zeggen dat we gevraagd worden door verkopers naar onze mening over de verwachte verkoopopbrengst van hun huis. En met welke vraagprijs wij van start durven te gaan. Dat gaat best goed, en dat mag ook van ons verwacht worden met een jarenlange ervaring. Toch blijft het een schatting en waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Vanaf de start van mijn bedrijf in Gorredijk staat in onze brochures de tip aan potentiële verkopers: Nodig gerust meerdere makelaars uit om tot de juiste keuze te komen. Kies een makelaar die bij je past.

Wij staan er inmiddels om bekend dat we met realistische vraagprijzen werken. Op basis van onze ervaring levert dat meer kans op succes dan een vraagprijs die veel te hoog is. Dat schrikt namelijk enorm af, is onze ervaring. We hebben liever dat er meerdere kopers op af komen, waardoor we soms boven de vraagprijs verkopen, bijvoorbeeld middels een inschrijfprocedure. Past deze zienswijze bij je, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

We gaan graag voor je aan de slag, maar de beste tip blijft om je gezonde verstand te gebruiken en na gesprekken met 2 of 3 makelaars tot een keuze te komen. Hopelijk valt de keuze dan op ons kantoor 😉

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?