Ga naar de inhoud
Eigen volk eerst of…..

Stel je bent toe aan het kopen van een (ander) huis. Vol goede moed start je de zoektocht.

Je bent geboren en getogen in Opsterland, daar heb je een sociaal leven opgebouwd. Je wilt graag hier (blijven) wonen. Een paar dappere pogingen verder, ontdek je dat je keer op keer wordt overboden door een ‘rijke westerling’. Die kan met veel overwaarde de stap naar het noorden eenvoudig maken en geld overhouden of veel mooier wonen voor hetzelfde geld. Deze situatie komt regelmatig voorbij en heeft twee kanten: mooi voor de verkoper, sneu voor ‘de kopers uit de regio’. Op basis van deze ervaringen leg ik graag twee meningen voor.

Of

Snel ingrijpen is nodig door als eis te stellen dat de koper sociaal of economisch gebonden is aan deze regio én de woning zélf als hoofdverblijf gaat bewonen. Dan krijgen kopers uit de regio meer kans, maar ontnemen we kopers die niet aan de eis kunnen voldoen de kans om in onze prachtige regio te wonen. Verkopers ontvangen waarschijnlijk een lagere prijs, maar de kans dat ze zelf ook extreem hoog moeten bieden op een andere woning is ook kleiner.

Of

We laten de vrije marktwerking zijn gang gaan en accepteren dat zaken als overbieden bij deze tijd horen. Vraag en aanbod bepalen de markt. De verkoper krijgt een hogere koopsom en kan deze weer investeren in de eigen regio. Iedereen mag zelf weten waar hij of zij wil wonen. En iedereen mag weten of de gekochte woning voor eigen bewoning of de verhuur is.

Laat weten wat je er van vindt op de Facebookpagina van Sa! Wat is jouw mening. Je mening onderbouwen mag natuurlijk ook. Je mag ook een reactie sturen naar redactie @sa24.nl.

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?