Ga naar de inhoud
Overdrachtsbelasting meevaller

Een meevaller van de belastingdienst, wie wil dat niet. Starters maken daar nu kans op. Ben je geen starter, lees dan toch even verder…. want het kan zo zijn dat je in de ogen van de belastingdienst toch een starter bent.

De overdrachtsbelasting op de koop van een woonhuis is de laatste jaren 2%. De gemiddelde koopsom van een woning ligt in deze regio (2021) rond de 290.000 eruo, de overdrachtsbelasting is dan bijna 6.000 euro. Sinds 1 januari hoeven starters deze belasting niet meer te betalen. Goed nieuws!

Voor de belastingdienst ben je een starter als je nog geen 35 jaar bent, bovendien mag je de vrijstelling van overdrachtsbelasting slechts eenmalig gebruiken. Dat betekent dus in de praktijk dat bijvoorbeeld iemand van 34 jaar die voor de tweede of derde keer een huis koopt, ook recht heeft op deze vrijstelling. Dat is toch een prachtige meevaller!

Foutje, bedankt. Heel even leek ’the sky the limit’ te zijn. De bedenkers van deze mooie vrijstelling hielden er geen rekening mee dat de startersvrijstelling ook geldt voor dertigers die bijvoorbeeld voor een half miljoen euro een huis kopen. In bijvoorbeeld Amsterdam liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan hier in het noorden. Bij nader inzien heeft de belastingdienst daarom nu bedacht dat de vrijstelling niet geldt voor woningen die duurder zijn dan 400.000 euro. Door een foutje gaat deze aanpassing pas in per 1 april 2021. Voor ‘starters’ liggen er dus tot 1 april extra kansen op voordeel. Daarna blijft het voordeel bestaan, maar dan tot een maximale koopsom van 400.000 euro. Het mag duidelijk zijn dat het begrip starters niet helemaal past bij de regeling. Maar het voordeel ligt voor het grijpen.

Naschrift (2-1-2023): de vrijstelling is opgeschroefd naar een koopsom van € 440.000

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?