Ga naar de inhoud
Samen sterk of…..

 

“Hoe lang gaat dit nog door met die stijgende huizenprijzen Sierd?” Die vraag krijg ik soms meerdere keren per dag. Steeds weer geef ik aan dat het ook voor makelaars koffiedik kijken is. Ik waag me maar niet aan voorspellingen. Dat doen de experts wel, jammer genoeg. Het leidt tot ‘zichzelf vervullende voorspellingen’.

Als bijvoorbeeld een gerenommeerde bank ‘voorspelt’ dat de huizenprijzen het komende jaar 10% gaan stijgen, dan anticiperen sommige zoekers daar in hun bieding al op. Sterker nog, voor de zekerheid doen ze er soms nog een schepje bovenop. En omdat de vraagprijzen tegenwoordig juist onder de waarde liggen, compenseren ze dat ook nog even. Al met al leidt dat tot soms extreme biedingen.

Dat was een jaar geleden nog de uitzondering, maar is nu bijna standaard. Een zorgelijke ontwikkeling. Wie eenmaal een eigen woning heeft, profiteert van de stijging, maar dat geldt dus niet voor starters. Die kunnen er niet tegen sparen. Als ze geluk hebben krijgen ze steun van familie. Voor bezitters van een eigen woning lijkt de winst op hun eigen huis prachtig, maar die ‘zak met geld’ wordt weer doorgegeven aan de volgende verkoper. De winst schuift door, tot deze eindigt bij een verkoper die naar een huurwoning gaat. Of een verzorgingstehuis. En soms eindigt het in een erfenis. Dan kan het geld via een schenking alsnog bij een starter terechtkomen. Die mogelijkheden zijn momenteel (nog) ruim.

Helaas rest nog steeds een prijsopdrijvend effect. Waardoor we deze markt, met zijn allen (kopers, verkopers, makelaars, banken en overheid) in stand houden. Ik zie nog geen oplossing. Hoewel… deze week was er het nieuws van een iets stijgende hypotheekrente. Dat kan wat rust brengen. Nooit gedacht dat ik dat nieuws als iets positiefs zou zien.

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?