Ga naar de inhoud
Corona crisis: Waarom stoppen makelaars niet met bezichtigingen?

Deze vraag krijgen we soms. Een terechte vraag! Geen simpel antwoord.

Er zijn een paar dingen erg belangrijk voor de mens: met name gezondheid, eten en een dak boven het hoofd. Voor dat laatste ligt een rol voor de makelaar weggelegd. Ook tijdens een crisis zoals we nu meemaken. Er zijn namelijk mensen die vóór de corona crisis hun huis verkocht hebben en daar bijvoorbeeld 1 juni 2020 uit moeten. Dat betekent dat ze op redelijk korte termijn een ander huis moeten kunnen kopen (of huren), anders worden ze dakloos. Bezichtigingen moeten dus wel doorgaan anders hebben deze mensen een groot probleem. We zijn het dus aan onze opdrachtgevers verplicht om door te gaan. Stoppen zou de gemakkelijkste weg zijn. Met de regeling van de overheid in de hand zijn onze onkosten redelijk gedekt, dus financieel zou stoppen wel een optie zijn. Maar maatschappelijk is het niet verantwoord.

Doordat we doorgaan met bezichtigingen en daar ook nog succesvol mee zijn, blijft dit ‘probleem’ in stand. We hebben dan weliswaar die woningzoeker onderdak gegeven, maar de verkoper van dat huis moet dan ook weer verder. Et cetera.

Naast het praktische aspect van ‘voorkomen dakloos te worden’ is er nog de (tijds)druk van banken en boeteclausules. De hypotheekoffertes van kopers hebben een bepaalde geldigheidsduur waardoor uitstel soms niet mogelijk is en in de koopakte staat een boeteclausule als er niet op het juiste moment geleverd kan worden. Al met al moeten we als makelaar dus wel doorgaan met bezichtigingen.

Om de bezichtigingen toch verantwoord plaats te laten vinden krijgen zowel verkopers als kijkers instructies:

Verkopers protocol:
Wilt u voor iedere bezichtiging alle binnendeuren open zetten, zelf alvast lichten aandoen in donkere ruimtes (toilet, badkamer, kelder e.d.). Wilt u de luxaflex, rolgordijnen omhoog doen en de gordijnen waar nodig open. Dan hoeven wij zo weinig mogelijk deurkrukken e.d. aan te raken.

Overigens zijn verkopers altijd afwezig tijdens een bezichtiging. Ze maken een wandeling, gaan een blokje om in de auto of doen hun noodzakelijke boodschappen. In ieder geval is er geen besmettingsgevaar tussen kijker en verkoper en ons.

Kijkers protocol:
Tref voor deze afspraak altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:

Bent u (mogelijk) besmet? Dan kan de afspraak niet plaatsvinden.
Meer informatie over besmetting, hygiëne- en voorzorgsmaatregelen vind je op de website van de RIVM.

Benieuwd naar de gevolgen voor de woningmarkt? Lees onze blog hierover.

 

 

 

 

 

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?