Ga naar de inhoud
Wat is de invloed van het corona virus op de woningmarkt?

Veelgestelde vraag: Wat is de invloed van het corona virus op de woningmarkt?

Eerlijk gezegd is dit nog behoorlijk koffiedik kijken op dit moment. Toch zijn er ook een paar beredeneringen die gemaakt kunnen worden:

1. Er zijn woningzoekers, die onlangs wel verkocht hebben maar nog niet gekocht hebben.
Dit is een belangrijke groep mensen die nog steeds zoekende is en ook te kampen heeft met een deadline. Ze hebben al een datum voor de overdracht van hun eigen huis gepland staan, maar moeten nog een nieuw huis kopen (of huren). We merken dat deze groep erg actief is op dit moment.

2. Deze crisis heeft een einddatum….
Deze crisis is anders dan de ‘bankencrisis’ in 2008. Destijds waren er veel zaken structureel mis in de financiële markten. Het was erg onzeker hoe dat opgelost moest worden en hoe lang dat zou duren. Nu is uiteraard ook niet te zeggen hoe lang dit gaat duren, maar het is wel duidelijk dat er hard gewerkt wordt om het beheersbaar te krijgen en ook om een vaccin te ontwikkelen. Deskundigen praten dan over een kwestie van maanden tot hooguit twee jaar. Ook behoorlijk onzeker, maar niet eindeloos.

3. De overheid steunt ondernemers (en daardoor ook hun medewerkers):
Onze overheid heeft ongekende maatregelen getroffen om ondernemers te steunen. De bedoeling is om de inkomsten van ondernemers en daarmee ook hun medewerkers op peil te houden. Dat is een mooie garantie, zodat men maandlasten kan blijven betalen. Zonder deze steun zou de economie volledig tot stilstand komen.

4. Mensen moeten wonen:
De behoefte van mensen om ergens te wonen is helder. Maar soms heeft dit ook een echte noodzaak, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, nieuwe baan, ruimtegebrek, echtscheiding etc. Daarnaast willen starters ook graag een eigen toekomst opbouwen op hun eigen plekje. Die behoefte zal blijven.

Op basis van bovenstaande punten en ook op basis van onze ervaring tijdens de ‘bankencrisis’ (2007-2012) weten we dat ondanks alle ellende de huizenmarkt door zal draaien. De onzekerheid zal zeker invloed hebben op het tempo en misschien zelfs op de prijs. Dat moet de toekomst leren. Onzekerheid ligt dicht bij angst en dat is een slechte raadgever.

Ons advies:
Er is geen algemeen advies voor alle kopers en verkopers. Het is maatwerk en per situatie verschillend. Laat je goed voorlichten door deskundige adviseurs, zowel op financieel gebied als op makelaarsgebied. Een deskundige kan je veel geld en stress besparen.


Bezichtigen tijdens de corona crisis?

Ons kantoor is gelukkig modern ingericht, zodat we ook tijdens de corona crisis onze verkopers maximaal van dienst kunnen zijn.
Volgens de richtlijnen van de RIVM en de NVM doen we geen open huizen meer.
Reguliere bezichtigingen alleen onder voorwaarden (afstand houden, geen handen schudden, en kleine aantallen mensen).
Maar dankzij onze VR brillen en presentaties kunnen we mensen die liever thuis blijven toch een bezichtiging geven.
In deze video een kleine demonstratie. Met eigen ogen door de VR bril is nog mooier omdat we in de demo slechts met 1 oog kunnen kijken.
Wil je dus bezichtigen, maar is dat vanwege de corona crisis niet fysiek mogelijk?
Neem contact op en we regelen een gratis VR bril voor je.
☎️ 0513-460101

 

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?