Uitverkocht

Het woning aanbod droogt op. Zo noemen ze dat geloof ik.

Het is een redelijk simpele rekensom, de afgelopen twaalf maanden verkochten wij gemiddeld 10 woningen per maand. We kregen gemiddeld 8 nieuwe verkoopopdrachten binnen. Zo is ons woningaanbod van circa 30 woningen gedaald naar ongeveer 6 woningen op dit moment (oktober 2020). Nog een paar maanden, dan zijn we uitverkocht…..

Bijna alle makelaars hebben tegenwoordig een tekort aan woning aanbod. Het vreemde is dat bij ons op kantoor een lijst met verkopers ligt die er klaar voor zijn om hun woning te koop aan te bieden. Maar dat doen ze nog niet. Ze willen eerst een andere woning vinden. Ze wachten af. Ik ga er vanuit dat veel makelaars zo’n lijst met potentiële verkopers hebben. Op deze manier staat de woningmarkt op slot, want verkopers wachten blijkbaar op elkaar. Wat zou het mooi zijn als we van deze groep de kans kregen om te kijken of er misschien in de verschillende lijstjes mensen zitten die elkaars woning leuk vinden. Daar moet toch iets op te verzinnen zijn.

De meest simpele oplossing is om potentiële verkopers zover te krijgen dat ze hun huis ‘gewoon’ te koop aan gaan bieden. Desnoods onder voorbehoud van het vinden van een andere woning. Als bij alle makelaars op deze manier bijvoorbeeld 10 woningen te koop komen, dan komt de doorstroming wel op gang. Wij gaan onze potentiële verkopers hier over informeren. Hopelijk gaan andere makelaars dat ook doen. Als op deze manier het sluimerende aanbod zichtbaar wordt geeft dat een flinke boost aan de woningmarkt.

Een andere oplossing zou zijn dat er nieuwbouw tot stand komt. Maar dat zijn lange processen zeker in deze tijd waarin PFAS, Corona, levertijden, nutsvoorzieningen, bestemmingsplannen, vergunningen en dergelijke een belangrijke rol spelen. In Opsterland staan een paar prachtige projecten en initiatieven te wachten op het startsein. Dat zou eveneens de doorstroming behoorlijk kunnen bevorderen.

Vooralsnog richten wij ons op de groep verkopers die nog in de afwachtende houding staan. Hopelijk volgen andere makelaars ons initiatief.
Zeker als we samenwerken met het idee van ‘verkopen onder voorbehoud van koop‘. Als makelaar moet je dan ook een beetje je nek durven uitsteken door deze verkopers aan te bieden dat ze dit zonder kosten mogen proberen, dus no cure no pay…..