Ga naar de inhoud
WOZ-waarde

De WOZ aanslag is weer binnengekomen. En bijna gelijktijdig zijn de zogenaamde gratis bezwaarmakers ook weer actief. Net als veel anderen ben ik geen voorstander van teveel belasting betalen. Maar het systeem van ‘gratis’ bezwaar maken kan ook een hogere belasting tot gevolg hebben.

Wat niet veel mensen weten is het feit dat deze gespecialiseerde bureaus hun nota bij de gemeente in mogen dienen. Het is dus gratis voor de consument, maar niet gratis voor de gemeente. En als de gemeente veel bezwaren binnen krijgt dan bestaat de kans dat ze veel waarderingsbureaus moeten betalen. En de gemeentekas moet weer gevuld worden door de burgers. Kortom uiteindelijk kan dit wel eens een sigaar uit eigen doos zijn voor de consument. Daar komt bij dat het idee van gratis bezwaar maken in de hand werkt dat een huis eigenaar de gedachte krijgt ‘niet geschoten is altijd mis’. De taxatiebureaus zijn uiteindelijk de grote winnaar.

Moet de eigenaar dan maar gewoon teveel belasting betalen? Natuurlijk niet. Maar met een beetje gezond verstand kan het ook anders. Om te beginnen is het goed om te beoordelen of de waarde wel écht te hoog is vastgesteld. In mijn praktijk kom ik weinig mensen tegen die onder de WOZ-waarde willen verkopen. Maar ben je er van overtuigd dat de WOZ-waarde te hoog is, dan kun je zelf ook vrij eenvoudig een bezwaarschrift sturen met argumenten. Op de site van de gemeente staan de mogelijkheden. Anders is via google eenvoudig een voorbeeld te vinden.

Wat ook wel leuk is om te weten: bij verkoop van de woning kijken kopers ook naar de WOZ-waarde, dus dan kan een realistische waarde goed van pas komen. Zo heeft ieder nadeel weer zijn voordeel.

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?