Ga naar de inhoud
Echtscheiding of vechtscheiding?

Als makelaar worden we ook regelmatig ingeschakeld als er sprake is van een echtscheiding.

In deze blog komt het misschien over alsof iedere scheiding met problemen gepaard gaat, dat is gelukkig niet het geval. In de dagelijkse praktijk gaat het meestal in goed overleg met elkaar en met ons. Door onze ervaring kunnen we het proces vaak goed begeleiden en de emotie enigszins uit het verkoopproces halen. Maar dat lukt niet altijd…

Vrijwel iedere scheiding  gaat namelijk gepaard met veel emoties van onze beide opdrachtgevers. Door onze jarenlange ervaring weten we hier goed mee om te gaan en kunnen we goed inschatten welke belangen een rol spelen. Soms heeft één van beide opdrachtgevers belang om zelf te kunnen kopen (voor een lage prijs), soms heeft één van beiden belang bij een trage verkoop (door een veel te hoge vraagprijs) zodat hij of zij zo lang mogelijk kan blijven wonen. Soms is er zelfs sprake van onderling ‘treiteren’. Allemaal ingewikkelde situaties. Aan ons als makelaar de taak om voorafgaand aan de verkoop deze punten bespreekbaar te maken. Soms lukt dat helaas niet. Dan eindigt het in een juridisch steekspel. Maar meestal lukt het ons wel om aan de hand van praktijkvoorbeelden onze opdrachtgevers op één lijn te krijgen.

Doordat we vooraf ‘de spelregels’ goed en duidelijk bespreken geeft dat een betere vertrouwensband en kunnen we ons werk beter doen. Uiteindelijk is er vaak een gezamenlijk belang van de beide opdrachtgevers en dat is een succesvolle verkoop.

Een belangrijk punt hierbij is dat we vooraf met beide opdrachtgevers afspreken dat we alle correspondentie aan beide opdrachtgevers richten en sturen. Ook is ons digitale klantendossier voor beiden toegankelijk. Op deze manier voorkomen we dat we in een partijdige situatie komen. In de praktijk worden we namelijk wel eens gevraagd door een van beide opdrachtgevers om iets te doen wat niet in het belang van beiden is.

Heb je te maken met een scheiding, neem dan gerust contact met ons op. Maar let op: we starten vanaf de eerste minuut met een transparant verhaal, dat wil zeggen dat ook bij de eerste opname van de woning beide partijen aanwezig moeten zijn of in ieder geval toestemming moeten geven voor deze opname verkoop. Ook ontvangen beide partijen het verslag. We kunnen namelijk nooit optreden voor één van beide opdrachtgevers, alleen voor beiden gezamenlijk!

Als één van beiden belang heeft bij de woning is een onafhankelijke taxatie aan te raden. Dat is niet iets wat wij kunnen doen, wij begeleiden alleen bij aan- en verkoop van woningen.
Heb je te maken met een scheiding, en heb je vragen over de mogelijkheden tot verkoop en de waarde? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?