Ga naar de inhoud
Label, label, label.?

Wat is het allerbelangrijkste voor de waarde van van een woning?
Het is 1989 en ik doe de oriëntatie cursus makelaardij, wanneer dit als eerste vraag op mij afgevuurd wordt. Echt verlegen ben ik niet, dus ik begin een enthousiast verhaal over kwaliteit en luxe. Maar halverwege mijn antwoord grijpt de leraar in! Het antwoord is dat er drie dingen belangrijk zijn….. 1. Locatie 2. Locatie en 3. Locatie. Kijk! Dat geeft duidelijkheid en is goed te onthouden.

De uitleg klopt als een bus: locatie kun je niet veranderen, alle andere dingen kun je wel naar wens maken. Koop je een huis op een prachtige plek met slechte kozijnen? Dan kun je de kozijnen vervangen. Maar koop je een huis met nieuwe kozijnen op een slechte locatie, bijvoorbeeld naast een lawaaiige fabriek. Dan heb je daar als koper minder invloed op. Deze les is altijd goed blijven hangen. En klopt bijna altijd.

Toch is er sinds kort een ontwikkeling gaande die tart met deze makelaarswet. En dat heeft te maken met het energieverbruik van een woning. Al is de locatie nog zo mooi, als de energienota onbetaalbaar blijkt dan wordt het een lastige verkoop. Natuurlijk chargeer ik een beetje. Isolatie kun je ook verbeteren. Maar dat is prijzig en kost niet alleen geld maar ook tijd! Door de bijzondere tijden waarin we leven zijn materialen slecht leverbaar. Al met al moet je dus veel geduld hebben en al die maanden draait de energiemeter overuren. Woningen met een goed energielabel worden de laatste tijd aanzienlijk beter verkocht dan woningen met een slecht label. Voor verkoop loont het dus wel om te investeren om het label te verbeteren. Woningen op een toplocatie mét een goed label zijn helemaal spekkoper. Locatie, locatie, label…!.

Geen nieuws missen?

Meer blogs en vlogs

Appje sturen?