De woningmarkt is behoorlijk overspannen. Zelfs de coronacrisis heeft ogenschijnlijk weinig of geen invloed op de kopers. Ze blijven regelmatig over elkaar heen rollen om een geschikte woning te bemachtigen.
Er is te weinig nieuwbouw op dit moment, de rente is super laag, de werkgelegenheid nog steeds hoog. De banken voorspellen voor het komende jaar ook weer prijsstijgingen. Zelf ben ik geen voorstander van voorspellingen. Ik ben meer voorstander van ‘de markt zijn gang laten gaan’. Wat ik geleerd heb uit het verleden is dat een voorspelling in de hand werkt dat kopers daar op gaan anticiperen. De bank voorspelt bijvoorbeeld een prijsstijging van 5%, dan gaan potentiële kopers nu alvast wat extra bieden, bijvoorbeeld 3% omdat ze beredeneren dat ze dan eind van het jaar toch wel weer goed zitten. Dat is bloedlink. Want de voorspelling moet nog uitkomen. Verder is extreem overbieden vooral risicovol als je later onverhoopt moet verkopen. Dat kan het geval zijn bij baanverlies, relatiebreuk, arbeidsongeschiktheid, gezinsuitbreiding, ziekte e.d.
Ook kan de coronacrisis over een tijdje alsnog invloed krijgen op de woningmarkt. Als er faillissementen volgen en daarmee ook ontslagen is de redenatie eenvoudig maar keihard; minder mensen die een huis kunnen en willen kopen en meer mensen die misschien hun huis moeten verkopen. Met andere woorden: meer aanbod en minder vraag. Normaal gesproken zorgt dat voor een prijscorrectie. Wie het weet mag het zeggen, maar gebruik in ieder geval je gezonde verstand bij het kopen van een huis. Neem bij twijfel een deskundige mee of laat je in ieder geval goed informeren. Wees voorbereid.