Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat met makelaars in gesprek over de risico’s van het bieden op een woning zonder financieringsvoorbehoud.
Plasterk, die tijdelijk de portefeuille Wonen van Stef Blok heeft overgenomen, belooft de uitkomsten van een al eerder aangekondigd onderzoek naar dit punt eerder naar de Tweede Kamer te sturen. Hij zal dit voor de zomer al doen in plaats van komend najaar.
“Daarnaast ga ik in gesprek met de branchevereniging van makelaars om me ervan te verzekeren dat zij zelf de risico’s ook onder ogen zien”, zegt Plasterk dinsdag in de Kamer op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Het is de PvdA een doorn in het oog dat steeds meer mensen op een woning bieden zonder voorbehoud van financiering en zonder bouwkundig rapport. Voor de verkopende partij is het verkoopproces op die manier eenvoudiger.
Wet
Nijboer wil dat er desnoods met een wet een einde wordt gemaakt aan deze manier van concurreren. Als de financiering om wat voor een reden dan ook niet rondkomt, wacht de koper een boete van 10 procent van het aankoopbedrag.
De VVD ziet niets in extra wetgeving. Dat jaagt huizenbezitters onnodig op extra kosten, vinden de liberalen. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis wil dan ook zeker van Plasterk weten dat hij eerst de uitkomsten van het onderzoek afwacht en niet over wetgeving begint in zijn gesprekken met de makelaars.
Grenzen
De toezegging van een wet doet Plasterk niet. Volgens de bewindsman zijn er namelijk genoeg huizenkopers die dankzij de overwaarde van hun oude woning zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden.
Hij noemt het “onjuist” wanneer een makelaar van de verkopende partij mensen zou stimuleren om onverantwoorde risico’s te nemen. Tegelijkertijd kan die niet in de portemonnee van de bieder kijken. “Er zijn grenzen aan wat je op dit punt van de verkopende makelaar kunt verwachten”, aldus Plasterk.
Onderzoek
Volgens onderzoek van bij de NVM aangesloten makelaars is in de tweede helft van het afgelopen jaar 12 procent van de woningen verkocht zonder financieringsvoorbehoud. In Amsterdam is dit zelfs bijna bij de helft (45 procent) van de verkopen het geval.
Bovendien hebben de NVM-makelaars de indruk dat de aantallen zonder deze ontbindende voorwaarden alleen maar zullen toenemen.