Wat zegt de WOZ waarde over de verkoopwaarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde wordt o.a. gebruikt voor de jaarlijkse onroerende zaak belasting. Helaas zegt de WOZ-waarde meestal te weinig over de werkelijke waarde. De WOZ waarde wordt meestal vastgesteld zonder een kijkje in de woning. Het is een zogenaamde modelmatige taxatie. Dat wil zeggen dat de waarde op basis…
Bezichtigen op de open huizen dag. Hoe gaat dat?
Ben je op zoek naar een huis? Maak dan gebruik van de open huizen route. Je kunt meerdere huizen achter elkaar bezichtigen. En je hoeft er niet eens een afspraak voor te maken! Achtergrond De open huizen dagen zijn ooit door makelaars bedacht om bezichtigen van huizen laagdrempelig te maken. Daarom is een open huizen…
Wat betekent V.O.N.?
V.O.N. = Vrij op naam Als je een huis koopt is het met het betalen van de koopsom nog niet klaar, er zijn ook bijkomende kosten (de kosten koper genoemd). Die kosten komen dus vaak voor rekening van koper, maar kunnen ook voor rekening van verkoper komen. Soms neemt de verkoper de kosten voor de…
K.K.?
K.K. staat voor ‘kosten koper’. Als je een huis koopt is het met het betalen van de koopsom nog niet klaar, er zijn ook bijkomende kosten (de kosten koper genoemd). Die kosten komen dus vaak voor rekening van koper, maar kunnen ook voor rekening van verkoper komen. Uitleg inzake het verschil tussen “kosten koper” (k.k.)…
Mag een makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?
Dat mag. Eén van de partijen mag de onderhandeling beëindigen. Soms zijn er zoveel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk is te bepalen wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – natuurlijk in overleg met de verkoper – besluiten de lopende onderhandeling af te breken en…
Wanneer komt de koop tot stand?
Als verkoper en koper het mondeling eens worden over de voor hen belangrijkste zaken bij de koop (dat zijn meestal de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), dan is er nog geen koop. Pas nadat de koper en de verkoper de door de verkopende makelaar opgemaakte koopakte hebben ondertekend komt de koop tot stand….
Mag een verkoper de vraagprijs verhogen?
Het antwoord is ja. Als de vraagprijs alleen een uitnodiging is tot het doen van een bod (zoals beschreven onder “Word ik koper als ik de vraagprijs bied?”), dan kan de verkoper ook besluiten de vraagprijs te verlagen of te verhogen. Tijdens een onderhandeling doen partijen vaak over en weer biedingen. Als de verkopende partij…
Word ik koper als ik de vraagprijs bied?
Over deze vraag bestaan veel misverstanden. Het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft namelijk in een vonnis bepaald dat de vraagprijs van een woning een uitnodiging is tot het doen van een bod. Als u de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, dan doet u een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of…
Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent pas in onderhandeling als de verkoper reageert op uw bod. U kunt niet afdwingen dat u in onderhandeling bent. Dus: als de verkoper een tegenbod doet. Ook kan de verkopende makelaar uitdrukkelijk aangeven dat hij met u in onderhandeling is. U bent (nog) niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij…
Geven makelaars ook korting?
Als we minder hoeven te doen, is ons tarief lager! Al sinds enige tijd is het mogelijk om met makelaars over hun courtage te onderhandelen. Dit is voor ons aanleiding geweest om de courtage onder de loep te nemen en opnieuw vast te stellen. Hierop wordt geen korting verleend. Alleen als aangetoond kan worden dat…