Integriteit……

Door: Sierd Moll op 20/01/2023

Hoe langer je mee loopt in het leven, hoe meer je weet ‘hoe de hazen lopen’… De mensen die mijn columns/blogs volgen weten dat ze vaak een positieve insteek hebben, maar we steken de kop ook niet in het zand. Deze keer een kijkje achter de schermen in de makelaarswereld. Over integriteit.

Stel je zet je huis te koop bij een makelaar! Dan is je verwachting dat deze makelaar voor jou de kastanjes uit het vuur gaat halen. Je verwacht dat deze makelaar de beste koper uit de markt probeert te halen. Ongeacht waar deze vandaar komt en de huidige woonsituatie (koop of huur). Je wilt dé ideale koper selecteren op basis van prijs, voorbehouden en datum aanvaarding. De beste voor jou! Omdat wij ook kopers begeleiden bij aankoop van een huis valt het ons op dat sommige makelaars helaas meer bezig zijn met hun eigen belang dan met het belang van hun opdrachtgever. Ze geven dan een koper voorrang die ook de eigen woning bij diezelfde makelaar wil verkopen. Dat is dus ‘de beste koper voor de makelaar’ en hoeft dus niet perse de beste koper voor de verkoper te zijn. Het vervelende is alleen dat de verkoper dat niet altijd mee krijgt. Onze tip is daarom om als verkoper goed op te letten. Je merkt het snel als je zelf een woning gaat bezichtigen en de makelaar is meer bezig met jou en jouw huis in plaats van met de woning waar je op dat moment aan het rondkijken bent? Dan wordt het gevaarlijk. De kans is groot dat de makelaar dat gedrag ook gaat vertonen als het jouw huis betreft. Het klinkt onschuldig, maar het kan je duizenden euro’s in de opbrengst schelen.

Uiteraard noemen we geen namen. De makelaars waar het over gaat weten zelf heus wel dat ze fout bezig zijn. Hopelijk ben jij als koper of verkoper ook beducht op deze praktijken. En ter geruststelling en om toch positief te eindigen: de meeste makelaars weten de scheiding van belangen prima te maken. Wat dat betreft gaat het hier om de uitzonderingen in de markt.