Aldeboarn

Oldeboorn (Fries, officieel: Aldeboarn) is een dorp in de gemeente Heerenveen. Tot 1 januari 2014 maakte het deel uit van de opgeheven gemeente Boarnsterhim. Het dorp telt een kleine 1450 inwoners.

Het dorp is gelegen aan weerszijden van het riviertje de Boorne, niet ver van het Leppa Akwadukt, in de autosnelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. Het is een mooi dorp aan de Turfroute en staat o.a. bekend om de jaarlijkse Gondelvaart. Verder heeft het dorp een eigen voorzieningen zoals een tweetal basisscholen, een kleine supermarkt, snackbar, caf├ęs en een prima busverbinding naar Akkrum (treinverbinding) en de A32/A7 (Leeuwarden/Heerenveen e.d.).

Geschiedenis

Oldeboorn was vanouds een handelsplaats aan de Boorne.

Over de bouw van de kerktoren doet de volgende anekdote de ronde. De Boornsters wilden de hoogste toren van Friesland hebben, en dat betekende dat hun toren hoger moest worden dan de toren van Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren precies was. Ze beklommen de toren en maten de hoogte met een touw. Daarna bleven ze in de plaatselijke herberg overnachten. Terwijl ze sliepen sneed de waardin een flink stuk van het touw af. En toen de toren van Oldeboorn in 1737 voltooid was, bleek hij met 47 meter toch lager te zijn dan de 72 meter hoge toren van Tzum. De inwoners van Oldeboorn worden sindsdien tuorkemjitters (torenmeters) genoemd.

De Magnusvaan van Magnus Forteman zou in de kerk zijn ingemetseld, men zou de exacte plek zelfs kunnen aanwijzen.

Een deel van Oldeboorn is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten.