Ga naar de inhoud

Hemrik (Fries: De Himrik) is een dorpje in de gemeente Opsterland; het heeft een paar honderd inwoners. De naam komt van het Friese himrik en betekent marke; “gemeenschappelijke grond” of “dorpsgebied”.

In het centrum van Hemrik staat een kerkje uit 1739, omgeven door een begraafplaats met grafkelder van een welgestelde familie. Hier staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland.

Er lopen schitterende fiets en wandelpaden door het buitengebied,  maar ook de paardenliefhebber kan hier zijn hart ophalen. De turfroute loopt ook door dit gebied. Het is een heel actief dorp met o.a. een dorpshuis, een jaarlijkse Wampex en een eigen zwembad. Zomerdag kun je altijd een ijsje eten bij Sparjeburd, daar kunnen de kinderen ook even heerlijk spelen.

Er zijn altijd twee basisscholen geweest (openbaar en christelijk), maar de christelijke school sloot in 2007 de deuren. Het dorp beschikt over een dorpshuis met sportvelden en een Fries Paardencentrum. Er zijn geen supermarkten maar wel een winkel waar klompen en visgerei wordt verkocht. Voorts is er een enkele horecagelegenheid gevestigd. Hemrik ligt langs de Opsterlandse Compagnonsvaart, ook wel Turfroute genoemd. Het dorp heeft tevens een eigen ijsbaan en een openluchtzwembad. Het inwonertal ligt zo rond de 740. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen (coulisselandschap) verder zijn er diverse bossen / bosjes waar gewandeld kan worden. Een heidelandschap en een vallei rond de rivier “De Boorn” of “Alddjip” maken de variatie compleet.

Partners

We zijn trots op onze samenwerking met en aansluiting bij:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief!
Appje sturen?